Recepty

V čem se tyhle recepty odlišují?

snídaně   svačiny Oběd  večeře

Kromě toho, že je netvoří kuchař, ale nutriční terapeutka a to je velký rozdíl :)…. poklona a poděkování všem kuchařům za jejich výborné, chuťově vyladěné recepty :) …. tak hlavním cílem těchto receptů je ukázat, jak vypadá vyvážené jídlo a jak lze pomocí jednotlivých denních jídel dosáhnout ve svém jídelníčku vhodného poměru jednotlivých živin (bílkovin, sacharidů a tuků) a naplňovat výživová doporučení. Otázka množství – konkrétní porce pro vás je samozřejmě individuální a je u ní třeba zohlednit například vaši pohybovou aktivitu nebo i současný jídelníček.

 Zelené fazolky s tofu a kuskusem

večeře

Dochází vám inspirace na to, co stále vařit? Chcete lehkou, vyváženou a zároveň rychle hotovou večeři? Zpestřete si svůj jídelníček a zkuste tuto vegetariánskou kombinaci kuskusu, tofu a zelených fazolek. Tento typ jídla je pro mě takovou záchrannou variantou – kuskus a tofu na tisíc způsobů a kombinací s různými druhy zeleniny

Proklik na recept


Těstoviny se zakysanou smetanou, lososem a žampiony

Oběd

Těstoviny se smetanovou omáčkou nepatří mezi ty nejlehčí jídla. Když si je vybereme v restauraci, zpravidla obsahují příliš energie a to hlavně z tuků (smetany). Recept se dá ale (téměř) vždy upravit tak, abychom si pochutnali a zároveň udržovali příjem energie a živin v rovnováze. Těstoviny a losos patří mezi mé nejoblíbenější potraviny a naštěstí perfektně sedí i do vyváženého jídelníčku. Uff.

Proklik na recept


Růžičková kapusta s brambory a masem
Oběd

Růžičková kapusta je velmi dobrým zdrojem vitaminu C (stejně jako paprika nebo brokolice). Obsahuje ještě další tělu prospěšné látky, jako vitamin E, provitamin A, komplex vitaminů skupiny B, stopové prvky, vlákninu a bioaktivní látky.

Proklik na recept

 


 Zeleninový špíz s králíkem

večeře

Zeleninový špíz s králíkem je nutričně hodnotný pokrm, který se hodí jako lehká večeře. Nemusíte se bát ani sacharidů ve formě batátů. Sacharidy do vyváženého jídelníčku patří a měly by být zastoupeny dokonce z 50-60%. Netradiční špíz s králičím masem může příjemně oživit Váš jídelníček.

Proklik na recept


 Bramborové šulánky se špenátem a lososem

Oběd

Tohle je můj oblíbený recept, který vařím pravidelně. Vlastně jsem nenašla lepší uplatnění bramborových šulánků než v kombinaci právě s lososem, špenátem a smetanou. Jídlo, které vás zahřeje a zasytí.

Proklik na recept


 Čočkový salát s hlívou ústřičnou, sýrem, sušenými rajčaty a pórkem

večeře

Víte, že bychom měli konzumovat luštěniny každý týden? Ve skutečnosti jich nejíme ani zdaleka tolik, kolik bychom měli. Pokud hledáte inspiraci, jak upravit například červenou čočku, vyzkoušejte náš recept. Věřte, že i „zdravé“ recepty mohou skvěle chutnat!

Proklik na recept

 


Snídaňová sklenička na milión způsobů

snídaně

Takovéto snídaně můžeme připravovat na milion způsobů … tím, že vyměňujeme druhy ovoce a ořechů. Pro děti můžeme připravit skleničku s piškoty a sladším ovocem, porci můžeme snížit a připravit jim jako svačinku do krabičky.

Proklik na recept

 


Losos s batáty, máslovou dýní a špenátem

večeře

Recept na pečeného lososa s batáty, máslovou dýní a špenátem je poskládaný z dostupných surovin. Je to vyvážené a především velmi chutné jídlo. Za půl hodinky máte hotovo.

 

Proklik na recept.

 


Bulgur s hlívou ústřičnou a marinovaným tofu

večeře

 

Aneb, když nevím co uvařit, tak si něco vymyslím :-)

Proklik na recept

 

 

Zatím je to vše…

 

O jídelníček napočítaný přímo na vás, se zohledněním vašich individuálních potřeb si můžete napsat na  simona@studioeli.cz a já pro vás vytvořím nabídku.

Nebo mrkněte na to, jak co všechno mohou zahrnovat osobní konzultace.