Zdraví na talíři – Vlašské ořechy
Zdánlivě obyčejná potravina – ale svými účinky v podobě vysoce koncentrovaných zdrojů živin (a k tomu i dostupností) je to superpotravina 👆. Ne jen tak se stromu říká ořešák královský.
Navíc v této době *vycházkové do přírody máme ideální možnost, jak si dopřát pohyb a #zdravinataliri. Pokud máte ořešáky doma na zahradě, tak hrabáním listí si pohyb taky zajistíte 👍.
Vlašské ořechy obsahují bílkoviny, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, minerály (např. vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, selen, měď, zinek, mangan), vitamíny (např. B1, B2, B3, B6, E) a lecitin.
K jejich zařazení do jídelníčku možná někoho odradí vysoký podíl tuků – ale jsou to právě ty prospěšné tuky (hlavně kyselina linolová a lynoleová), které na naše zdraví působí blahodárně a naše tělo je pro svou činnost potřebuje. Rozhodně lepší si dát >vlašáky místo prázdných a zdraví škodlivých tuků v kdejaké sušence – samozřejmě záleží na obsahu konkrétní sušenky :-).
Jaké léčivé benefity pro nás mají:
- blahodárně působí na funkci mozku a jeho výživu
- jsou zdravým zdrojem energie (např. jako svačina)
- snižují hladinu nevhodného cholesterolu (LDL)
- podporují dobrou náladu
- posilují a vyrovnávají nervovou soustavu
- snižují rizika onemocnění srdce, vzniku sraženin v cévách a vysokého krevního tlaku
- pomáhají při rekonvalescenci po infarktu
- podporují tvorbu červených krvinek
- zkvalitní stav vlasů a pokožky
- posilují imunitu
- vhodné i pro diabetiky díky nízkému obsahu sacharidů
Denní doporučená dávka:
- cca 1 naše hrst na den
- u sportovců i více
» s tím, že je třeba zohlednit konkrétní osobu a složení jídelníčku a denního režimu
Skladování – je potřeba je důkladně prosušit, protože jsou náchylné na kažení:
- pro dlouhodobé uchování: ve skořápce na suchém, tmavém a chladném místě a vydrží minimálně rok /takto skladované ořechy pak pro přímou konzumaci namočíme do vody na 24 hodin (a během té doby vodu 3x vyměníme .. namáčení využijeme i v případech, kdy si potřebujeme zlepšit stravitelnost)
- bez skořápky v uzavřené sklenici povaříme v teplé vodě na 80° C (sklenice zatížíme, aby udržely svou polohu)
- v ledničce ve vzduchotěsné nádobě mohou vydržet až půl roku
Ze skořápek si také můžeme uvařit čaj pro rozpuštění hlenů:
- tucet skořápek namočíme na 12 hodiny do vody -> povaříme (i se skořápkami) -> popíjíme vlažný několikrát denně
Mladé listy (takže tip na příští rok) se zas výborně hodí pro čaj, který čistí krev a svou detoxikační schopností ho využijeme při zánětlivých stavech trávicí soustavy:
- 1 polévkovou lžíci z nadrobno pokrájených mladých listů zalejeme 250 vroucí vody -> luhujeme 10 minut -> scedíme a pijeme 1 šálek denně
Přejeme Vám podzimní chvíle ve zdraví, při síle a s dobrou náladou ..
.. i s pomocí přírody 🍀 #dejmezdravizelenou .
💌
Vaše Studio ♥ Eli a > ZDRAVÍ NA TALÍŘI <