Aktuality

Víte, jak vypadá „normální porce“ jídla?

V poslední době se čím dál víc setkávám s lidmi, především ženami, které nejspíš ze strachu, aby nepřibíraly, drží i dlouhodobě/opakovaně velmi nízkoenergetické diety. A nehubnou… samozřejmě. Dokonce nemají ani hlad, protože jejich metabolismus je už adaptovaný a zpomalený. Nutriční terapeut by brečel. Tolik různých druhů diet a stravovacích směrů, odborníků nám radí, jak máme jíst, co nemáme jíst, co máme omezovat, že už ani nevíme, co vlastně „můžeme“ a jak vůbec vypadá normální porce, kterou máme sníst.

„Ke štíhlému tělu se musíte projíst.“

Vyzivove_poradenstvi_StudioEli_Jak_vypada_normalni_porce_jidla_1

Často při kontaktu se ženami docházíme k tématu „hubnutí“. Každá by potřebovala zhubnout nějaké to kilčo a každá druhá „ví“ jak na to, jen se jim to nedaří. Říkají mi: „Já vím dobře, co bych měla dělat…“ „…ale nedělám to.“

Působení stresu, nadmíry povinností a starostí má nepopíratelně svůj vliv na snahu o změnu životního stylu.

V poslední době ale zjišťuji, že představa především žen o normální „zdravé“ porci jídla je hodně zkreslená. Myslete ale na to, že pokud tělu nedodáváte potřebné živiny v dostatečném množství, pak je Vaše výživa nedostatečná a organismus strádá – tedy tukové zásoby nepustí, ba právě naopak, drží si je, jak jen může – vždyť vy mu vlastně dáváte impuls, že musí, protože dostává nedostatečnou výživu.

Možná jste si taky někdy povzdechl/a nad tím, jak je možné, že kolega/kolegyně v práci neustále jí a je pořád hubený/á a vy se neustále omezujete a když jednou zhřešíte, hned se to na Vaší postavě projeví. Možná by stačila malá úprava Vašeho jídelníčku, aby se metabolismus nastartoval.

Ukázkový rozhovor z reality běžného dne nutriční terapeutky:

  • Ona: „K obědu bych si dala rybu nebo plátek kuřecího masa s nějakou dušenou zeleninu“ (představa o redukční dietě)
  • Já: „A co příloha…? Brambory, rýže…?“ (moje představa o plnohodnotné stravě, která se nevylučuje s redukcí tělesné hmotnosti)
  • Ona: „Né … to by bylo moc. Dám si jen tu zeleninu s rybou.“

Vyzivove_poradenstvi_StudioEli_Jak_vypada_normalni_porce_jidla_22

Představa její:                                          Představa moje:

Vyzivove_poradenstvi_StudioEli_Jak_vypada_normalni_porce_jidla_3Vyzivove_poradenstvi_StudioEli_Jak_vypada_normalni_porce_jidla_4

Není vůbec výjimečné, že se v poradně setkávám s lidmi (opět jsou to hlavně ženy), které mají na první pohled zdravý a v podstatě redukční jídelníček – snídají jogurt, na svačinu jedno jablko, k obědu brokolici se sýrem k večeři už skoro nic. :-) … do toho „klidně“ cvičí a nehubnou … Nutriční terapeut už brečí.  :-)

Při takovém jídelníčku se velmi snadno dostaneme pod hodnotu bazálního metabolismu, tedy nedáváme tělu ani minimální potřebnou energii (skutečná potřeba je vyšší než hodnota bazálního metabolismu), dostáváme náš organismus do stresu a navíc si zpomalujeme klidové spalování a tukové rezervy se drží „zuby nehty!“

I když, mám pocit, že zásady zdravé výživy jsou široké veřejnosti známé a často se o nich mluví, přesto bych ráda ty základní připomněla.

Sacharidy, bílkoviny, tuky …

Základní a nezbytné složky naší výživy, které obsahují potřebnou energii, jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Tyto základní živiny plní v našem organismu řadu důležitých funkcí. Jmenuji jen některé funkce:

  • Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro práci mozku a svalů, jsou důležité pro udržování stabilní hladiny cukru v krvi.
  • Tuky jsou zdrojem energie, nosičem vitaminů rozpustných v tucích, součástí buněčných membrán ale mají také funkci ochrannou a izolační.
  • Bílkoviny jsou důležité pro tvorbu a udržování svalové hmoty, mají funkci v obnově buněk a tkání.

Nezbytné pro normální fungování našeho organismu jsou také vitaminy a minerální látky a v neposlední řadě voda (tekutiny).

Dostatečným příjmem všech zmíněných živin zajistíte jedině vyváženou a pestrou stravou.

Tip pro VásPotraviny nemůžeme striktně dělit na sacharidové nebo bílkovinné, protože většina potravin obsahuje alespoň minimální zastoupení všech živin: sacharidů, bílkovin nebo i tuků. Ale lze mluvit o potravinách s převahou sacharidů, bílkovin nebo tuků.

Například celozrnný rohlík 1 kus obsahuje převahu sacharidů, ale dodá tělu také bílkoviny a malé množství tuků:

  • 564 kJ
  • 5 g bílkovin
  • 1,6 g tuků
  • 30 g sacharidů

Jak by měl vypadat vyvážený jídelníček?

  • 55-60% celkové energie by mělo v našem jídelníčku pocházet ze sacharidů (zdrojem sacharidů v naší stravě jsou především obiloviny (pečivo, vločky, müsli…), brambory, luštěniny, ovoce, zelenina…)
  • 30-35% z celkového denního příjmu energie by měly tvořit tuky (rozlišujeme tuky živočišné a rostlinné, z obou skupin si můžeme vybrat vhodnější (např. ryby, řepkový/olivový olej, ořechy, semínka) i méně vhodné varianty (tučné maso a masné výrobky, uzeniny, mléčný tuk, kokosový a palmojádrový olej).

Vždy ale záleží na množství konzumované potraviny! Žádná potraviny není 100% zdravá nebo 100% nezdravá – rozhodující je množství a celková skladba jídelníčku.

  • 15% energie, by mělo pocházet z bílkovin (zdrojem bílkovin v naší stravě je především maso, ryby, vejce, luštěniny, ale také mléčné výrobky, alternativy masa…)

V praxi to znamená zhruba takto:

Skupina potravin Doporučený % podíl na denním příjmu energie

 

Obiloviny – žito, pšenice, ječmen, oves, kukuřice, rýže, proso, pohanka….

Výrobky z obilovin – pečivo, vločky, müsli, těstoviny…

Brambory

Luštěniny

 

 

 

30%

 

 Zelenina 26%
Ovoce 17%
Mléko a mléčné výrobky

18%

 

Maso, ryby, vejce 7%
Tuky, oleje (také ořechy/semínka) 2%

Energetická potřeba našeho těla se skládá z bazálního metabolismu (potřeby energie pro zajištění základních životních funkcí), potřebu energie zvyšuje každá další fyzická nebo psychická zátěž. Řada dalších faktorů ovlivňuje hodnotu bazálního metabolismu – jeho hodnota je tedy u každého jiná.

Pokud byste rádi věděli o výživě víc, znali složení svého těla a chtěli upravit Vaše současné stravování, nebo i zvýšit efekt cvičení, kterému se věnujete, nebo chcete se změnou začít – využijte služby výživového poradenství našeho Studia Eli.

Najděte si čas na jídlo, najděte si čas na sebe.

Vaše Simona

Zpět na výpis