Stravujete se racionálně?
Racionální strava = rozumný přístup k jídlu
„Můžu všechno, ale vybírám si většinou to, co mi prospívá a co považuji za zdravé. Neexistuje pro mě seznam zakázaných potravin.“
A jak si racionální (zdravou) stravu představujete vy? Přemýšlíte, co je zdravé, a co ne, když „každý tvrdí něco jiného“?
Tři pravidla racionálního stravování:
Pravidelnost
Přiměřenost
Pestrost
Stravovat se racionálně rozhodně neznamená, že vše musí být nízkotučné, bez cukru nebo bílé mouky. Racionální strava je pro nás vhodnou volbou, pokud nemusíme dodržovat žádnou dietu (ať už z léčebných, preventivních nebo estetických důvodů) a přesto se chceme stravovat zdravě.
Jaké skupiny potravin a v jakých množstvích zařazovat do racionálního jídelníčku?
Obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo, ovesné nebo jiné obilné vločky, müsli (3 – 6 porcí/den)
Zelenina (3 – 5 porcí/den)
Ovoce (2 – 4 porce/den)
Mléko a mléčné výroky (2 – 3 porce/den)
Ryby, maso, vejce, drůbež, luštěniny (1 – 2 porce/den)
Sůl, tuky, cukry (0 – 2 porce/den)
*Porce by měly odpovídat vaší individuální potřebě. Tato potřeba může být ovlivněna mnoha faktory – pohlavím, věkem, stavbou vašeho těla (hmotností, výškou), pohybovou aktivitou, náročností vašeho zaměstnání, ale také dlouhodobějším způsobem stravování.
Pokud se Vám nedaří upravit jídelníček, objednejte se na konzultaci.
SNÍDANĚ SVAČINA OBĚD SVAČINA VEČEŘE
Konec výmluv a odkládání změny. Léto je u konce, Vánoce jsou ještě daleko, takže začíná pravidelnější režim pro nás všechny, (nejen školáky). I pro Vás bude určitě bude snazší změnit jídelníček, a nemusí se jednat jen o redukci. :)
Držíme palce.