Aktuality

Recept – Losos s batáty, máslovou dýní a špenátem

Vyzkoušejte něco nového! 

Losos s bataty, maslovou dyni a spenatem_VyzivovePoradenstvi_StudioEli

Recept na pečeného lososa s batáty, máslovou dýní a špenátem je poskládaný z dostupných surovin. Je to vyvážené a především velmi chutné jídlo. Za půl hodinky máte hotovo. Navíc ryby, rostlinné oleje (řepkový/olivový) a olejnatá semena (dýně, slunečnice) jsou zdroji kvalitních tuků a dalších látek, které ve Vašem jídelníčku nesmí chybět.

Na jednu porci potřebujeme:

  • 130 g lososa
  • 170 g máslové dýně (nebo dýně hokaido)
  • 170 g batátů
  • 60 g čerstvého špenátu
  • 20 g cibule šalotky
  • menší stroužek česneku
  • dýňová a slunečnicová semena (15 g)
  • polévková lžíce řepkového oleje

Dýni a batáty si oloupeme a nakrájíme na kostky. Ty vyskládáme na pečící papír lehce potřený olejem. Osolíme, opepříme, můžeme posypat sušeným chilli. Začneme péct v troubě. Losos bude hotový dřív než dýně a batáty, proto začneme zeleninu péct dříve. Lososa osolíme, opepříme a přidáme ho na plech k zelenině zhruba po 10 minutách. Vše pečeme na 180 stupňů. Mezitím si připravíme špenát. Na kapce oleje osmažíme na plátky šalotku do měkka, přidáme špenát. Po chvíli přidáme česnek, osolíme, opepříme a dusíme asi 3 minuty. Na závěr si na suché pánvi opražíme semínka.

Nutriční hodnoty na jednu porci:

  • 2430 kJ
  • 36 g bílkovin
  • 29 g tuků
  • 48 g sacharidů
  • 8 vlákniny

Dobrou chuť!

Nechte se inspirovat i dalšími recepty naší nutriční terapeutky Simony >>>

Zpět na výpis