Aktuality

Recept – Čočkový salát s hlívou ústřičnou, sýrem, sušenými rajčaty a pórkem

Ráda bych se s Vámi podělila o můj v poslední době nejoblíbenější luštěninový salát. Červená čočka má spoustu předností – jako i další luštěniny je zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a vitaminů skupiny B.

Cockovy_salat_VyzivovePoradenstvi_StudioEli

Při snaze o snížení tělesné hmotnosti je výhodou nízký glykemický indexpokrm z luštěnin velmi dobře zasytí. Další praktickou předností je, že konkrétně červená čočka se nemusí namáčet a uvařená je za 10 – 15 minut. Tento salát je celkově rychlá záležitost, za 20 minut máte hotovo a určitě si pochutnáte! :-) Sušená rajčata dodají každému jídlu šmrnc a jejich využití v kuchyni je nekonečné.

Tip pro VásLuštěniny bychom do svého jídelníčku měli zařazovat 1 x týdně. Vyzkoušejte i jiný recept než jsou ty klasické úpravy luštěnin.

Na jednu porci potřebujeme:

  • 70 g červené čočky (v suchém stavu)
  • 30 g eidamu, 30% t.v.s.
  • 15 g pórku
  • 50 g rajčat sušených v oleji
  • malou lžičku řepkového oleje
  • 70 g hlívy ústřičné

Červenou čočku připravíme podle návodu – uvaříme v osolené vodě. Na lžičce oleje si orestujeme pokrájenou hlívu, pórek. Potom přidáme pokrájená rajčata, uvařenou čočku a nakonec sýr (nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky), necháme prohřát, než se sýr začne trochu rozpouštět a je hotovo!

Nutriční hodnoty na jednu porci:

  • 1851 kJ
  • 438 kcal
  • 32 g bílkovin
  • 18 g tuků
  • 48 g sacharidů

Dobrou chuť!

Nechte se inspirovat i dalšími recepty >>>

Zpět na výpis