Recept – Čočkový salát s hlívou ústřičnou, sýrem, sušenými rajčaty a pórkem
Ráda bych se s Vámi podělila o můj v poslední době nejoblíbenější luštěninový salát. Červená čočka má spoustu předností – jako i další luštěniny je zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a vitaminů skupiny B.
Při snaze o snížení tělesné hmotnosti je výhodou nízký glykemický index – pokrm z luštěnin velmi dobře zasytí. Další praktickou předností je, že konkrétně červená čočka se nemusí namáčet a uvařená je za 10 – 15 minut. Tento salát je celkově rychlá záležitost, za 20 minut máte hotovo a určitě si pochutnáte! :-) Sušená rajčata dodají každému jídlu šmrnc a jejich využití v kuchyni je nekonečné.
Luštěniny bychom do svého jídelníčku měli zařazovat 1 x týdně. Vyzkoušejte i jiný recept než jsou ty klasické úpravy luštěnin.
Na jednu porci potřebujeme:
- 70 g červené čočky (v suchém stavu)
- 30 g eidamu, 30% t.v.s.
- 15 g pórku
- 50 g rajčat sušených v oleji
- malou lžičku řepkového oleje
- 70 g hlívy ústřičné
Červenou čočku připravíme podle návodu – uvaříme v osolené vodě. Na lžičce oleje si orestujeme pokrájenou hlívu, pórek. Potom přidáme pokrájená rajčata, uvařenou čočku a nakonec sýr (nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky), necháme prohřát, než se sýr začne trochu rozpouštět a je hotovo!
Nutriční hodnoty na jednu porci:
- 1851 kJ
- 438 kcal
- 32 g bílkovin
- 18 g tuků
- 48 g sacharidů
Dobrou chuť!