Recept – Bramborové noky se špenátem a pstruhem lososovitým
„jezte ryby 2 x týdně“
Přiznávám, že lososa, pstruha, amura a další druhy ryb jsem si v poslední době hooodně oblíbila. Při přípravě ryb mě baví hlavně ta rychlost, ale samozřejmě i výborná chuť.
Na tento recept budeme potřebovat:
- 250 g bramborových noků (najdete v Lidlu v chladicím boxu – nebo můžete připravit domácí :-)) – příprava těch koupených je nejjednodušší na světe – stačí ohřát na pánvičce
- 80 g pstruha lososovitého
- 150 g špenátu (čerstvé listy)
- lžíce řepkového oleje
- 50 ml 12% smetany na vaření
- 20 g červené cibule
Postup:
Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájeného pstruha, po chvilce přidáme natrhané špenátové listy, necháme chvilku podusit. Mezitím si na jiné pánvičce opečeme bramborové noky (nebo přidáme ke směsi). Nakonec zjemníme trochou 12% smetany na vaření.
Za 10 minut máte hotovo!
Tento recept výborně zasytí a při celkově vhodně sestaveném jídelníčku se ho nemusíte bát ani při snaze o redukci tělesné hmotnosti.
Nutriční hodnoty na jednu porci:
- 2805 kJ
- 31 g bílkovin
- 21 g tuků
- 87 g sacharidů
Proč jíst ryby? 
Ryby mají vysokou biologickou hodnotu pro vysoký obsah a vyvážený poměr esenciálních aminokyselin – to jsou ty, které naše tělo neumí vytvořit, ale je třeba, abychom jejich přísun zajistili stravou. Velmi významný je obsah tuku v rybách, který je charakteristický vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pstruh patří k rybám, které mají nižší obsah tuku, ale vysoký obsah prospěšných omega-3.
Jak často jíst ryby?
Ryby bychom měli konzumovat dvakrát týdně – ideálně na úkor konzumace uzenin a masa.
Na závěr bych Vám (hlavně Vlašimským) ráda dala tip.
Pokud Vás nebaví příprava ryb, ale rádi byste je pro jejich výhody do svého jídelníčku zařadili, navštivte Vlašimskou Rybárnu, kde si můžete dát například candáta s bramborovou kaší nebo okouna s bramborami jako já. :-) Velmi oceňuji, že je ve Vlašimi tahle možnost!