Recept – Růžičková kapusta s brambory a masem
Růžičková kapusta je velmi dobrým zdrojem vitaminu C (stejně jako paprika nebo brokolice). Obsahuje ještě další tělu prospěšné látky, jako vitamin E, provitamin A, komplex vitaminů skupiny B, stopové prvky, vlákninu a bioaktivní látky.
Suroviny:
- Brambory
- Maso libové (kuřecí, krůtí)
- Růžičková kapusta
- Cibule
- Smetana (12 % t.)
- Řepkový olej
- Sladká paprika nebo jiné koření podle chuti
Příprava je jednoduchá. Maso si připravíme na plátky, osolíme, opepříme. Brambory a cibuli nakrájíme na středně silná kolečka, v misce smícháme se sladkou paprikou a trochou řepkového oleje. Růžičkovou kapustu si pokrájíme na poloviny. Do zapékací mísy vrstvíme brambory, maso, cibuli, kapustičky a opakujeme do spotřebování surovin. Nakonec můžeme pro zjemnění zalít nízkotučnou smetanou.
Na tomto receptu se mi líbí, že jej můžete podle chuti měnit a zkoušet zapékat různé druhy masa a různé druhy zeleniny.
Pokud dodržíte pravidlo 3 (bílkoviny:sacharidy:tuky), tak bude oběd vždycky dobře vyvážený.
Jaké tři složky by tedy neměly chybět?
- zdroj bílkovin – maso nebo jeho alternativní náhrada (např. tofu),
- zdroj sacharidů – tady ve formě brambor, ale ty můžete jindy nahradit batáty nebo těstovinami
- zdroj tuků – ve formě přidaného rostlinného oleje (doporučuji řepkový) a zjemnit můžete přidáním smetany.
+ zelenina, která je hlavně zdrojem prospěšných látek a ve vašem jídelníčku by měla být denně. Její přidanou hodnotou je obsah vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev a taky pomáhá zasytit.